Ponedeljak, Decembar 25, 2017

Ogledalo duŠe

Kao što su kod čoveka OČI ili LICE ogledalo duše, tako su kod kuće VRATA ogledalo duše.

Na prvi pogled vrata su vrata. Jedna kvaka, dve šarke i po neki ukras. Ali ako se malo bolje zagledaš nije baš tako.  Neka vrata nakon godina druženja sa istim vlasnicima poprimaju sličnost sa istim. Pojavljuju im se bore, krive se na jednu stranu, prljava su ili su savrseno cista. 

Vrata prljava i izgrebana u donjem delu znači da je vlasnik ljubitelj životinja i da unutra verovatno stanuje neki pas. Ako na vratima ima vise imena znači da unutra ima više porodica. Vrata malo išarana kredom ili bojicama znači ima dece u kući. Ako su vrata preterano čista bez ukrasa ili stara i zapuštena znači da nema dece unutra. AKo su vrata prljava oko kvake i brave tj da davno nisu sređivana znači da unutra žive ili stariji par ili sama udovica bez domaćina.

Čak i pločica sa imenom mnogo govori. Ako je nema znači da vlasnici tu ne stanuju tj izdaju stan ili kriju svoju prisustvo. Ako se na pločici nalazi samo prezime znači da se u toj kući poštuje svaki član isto tj da je  zajednica ispred pojedinca. Ako stoji prezime i muško i žensko ime znači li da par nema dece ili da su jasno postavili granice svog vlasništva. Na nekim vratima stoji samo jedno ime i prezime sa titulom (Dr, Mr, Ing i sl) to znači ili je u pitanju privatna praksa ili je u pitanju narcis sindrom (tipa - ja sam pametniji od vas). Ima i veselih ručno pravljenioh plocica sa imenima koja označavaju dom kreativnih, mladih ili blago pomerenih ljudi. Ima i onih preterano opreznih sa sigurnosnim vratima kao i onih preterano opuštenih sa cipelama i papučama ispred istih. Ima onih sezonski promenljivih koji prate trendove menjajući ukrase iznad vrata i otirača ispred, to je oznaka ljudi željnih pažnje od strane šireg broja ljudi. Ima i onih vrata kojim nije bitno kako izgledaju sve dok se koriste. Ima vrata koja cvrče ili zapinju, ona su kao i njihovi vlasnici zapušteni i ne vode prevuše računa o sebi. Bela vrata znak su tradicionalista dok su vrata boja drveta oznaka ljubitelja rustik/etno stila. Tamna vrata imaju oni koji su uvučeni u sebe duhom ili su vrata bila na sniženju. 

Zato otvorite vrata i pogledajte sebe...

[Odgovori]

Fino za razmišljanje. Lepo te je opet videti ovde.

Comment by lastavica (12/28/2017 05:36)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me